Gostišča in kmečki turizem: Zakaj je pomembna kakovost vode?

Slovenska domača hrana postaja vse bolj priljubljena, zato se na trgu ponuja vse več manjših lokalnih kmetij in domačij, ki se ukvarjajo s predelavo mesa in mleka. V proizvodnih procesih uporabljajo vodo, ki mora biti ustrezne kakovosti. Mnoge kmetije pridobivajo pitno vodo iz lastnih zajetij ali manjših vodovodnih sistemov, kjer je kakovost pitne vode spremenljiva in jo je potrebno ustrezno pripraviti. Obiskovalci kmečkih turizmov in gostišč ter potrošniki si želijo domače, kvalitetne in varne živilske ponudbe.

Mikrobiološka kakovost vode je pomembna pri napajanju živali na kmetiji, pri namakanju in zalivanju poljščin ter pri pripravi hrane v gostiščih in predelavi mesnih in mlečnih izdelkov. Težave z mikrobiološko kakovostjo vode se lahko pojavijo pri lastnih površinskih zajetjih vode, vrtinah in vodnjakih ter vaških vodovodih. V teh primerih kakovost vode in dezinfekcija nista redno preverjani, kar lahko privede do mikrobiološkega onesnaženja vode z bakterijami, virusi, glivami in praživali, kar povzroči tveganje za širjenje črevesnih nalezljivih bolezni. Več o težavah in rešitvah pri lastnih zajetjih in vaških vodovodih lahko preberete na spletni strani podjetja MESEC.

Ponudniki gostišč in kmečkega turizma morajo zagotoviti mikrobiološko neoporečno vodo tudi za prenočišča, kjer je potrebna voda za prhanje in prezračevalne oziroma klimatske naprave. Za zagotavljanje čiste in mikrobiološko gledano najkakovostnejše vode je najbolj učinkovita UV dezinfekcija vode, ki za razliko od klora uspešno učinkuje na mikroorganizme, kot sta Giardia in Cryptosporidium. Podjetje MESEC smo ponosni zastopnik VIQUA UV sistemov kanadskega porekla, ki zagotavljajo mikrobiološko neoporečno pitno vodo kjerkoli, saj so prilagojeni širokemu razponu pretokov in se lahko namestijo na vhodu v objekt ali na mesto uporabe, kot je pod pultom ali pomivalnim koritom. Z minimalnim vzdrževanjem in ustrezno filtracijo je voda iz lastnega zajetja ali vrtine takoj primerna za namakanje, napajanje živali ali pripravo hrane v gostiščih.

POVPRAŠEVANJE