Gostišča in kmečki turizem

Si želite mikrobiološko neoporečne pitne vode na kmetiji, s katero boste lahko brez skrbi napajali vaše živali in jo ponudili obiskovalcem?

Kmetija Žunar

Zakaj je pomembna kakovost vode na kmetijah in v gostiščih?

Danes se vedno bolj zavedamo pomena kakovostne domače hrane in posegamo po živilskih produktih slovenskega porekla. Ponudba manjših lokalnih kmetij je vedno večja in število potrošnikov se vsako leto veča. Kmetije in domačije, ki se ukvarjajo s predelavo mesa in mleka uporabljajo v proizvodnih procesih vodo, ki mora biti ustrezne kakovosti. Pitno vodo mnoge kmetije pridobivajo iz lastnih zajetij ali manjših vodovodnih sistemov, kjer je kakovost pitne vode spremenljiva in jo je potrebno ustrezno pripraviti. Obiskovalci kmečkih turizmov in gostišč in potrošniki si želijo domače, kvalitetne in varne živilske ponudbe.

V katerih procesih je pomembna mikrobiološka kakovost vode?

  • Napajanje živali na kmetiji
  • Namakanje in zalivanje poljščin oziroma vrtnin
  • Priprava hrane v gostiščih
  • Predelava in proizvodnja mesnih in mlečnih izdelkov

Kje se lahko pojavijo težave z mikrobiološko kakovostjo vode ? 

Pri lastnih zajetjih in vaških vodovodih pride do težav z vodo, ker se kakovost vode in dezinfekcija ne preverjata in ne izvajata redno. Zaradi mikrobiološkega onesnaženja vode (bakterije, virusi, glive in praživali) se pri uporabnikih manjših vodovodnih sistemov (vaških vodovodov) pogosto pojavlja tveganje za širitev črevesnih nalezljivih bolezni. Težave in rešitve pri lastnih zajetjih ter vaških vodovodih so opisane na naši spletni strani in si jih lahko preberete tukaj.

Priprava pitne vode na kmetiji

Določena gostišča in kmečki turizmi nudijo tudi prenočišča, kjer je potrebno zagotoviti neoporečno vodo tudi za prhanje in prezračevalne oziroma klimatske naprave. V obeh primerih je potrebno vzdrževati ustrezno mikrobiološko neoporečnost vode predvsem za preprečitev okužbe z bakterijo Legionella, s katero se ljudje lahko okužijo z vdihovanjem.

Ali obstaja rešitev težav?

DA, v podjetju MESEC imamo zagotovljeno učinkovito rešitev za katerokoli težavo z vodo!

Za zagotavljanje čiste in mikrobiološko gledano najkakovostnejše vode je najbolj učinkovita UV dezinfekcija vode, ki za razliko od klora uspešno učinkuje na mikroorganizme kot sta Giardia in Cryptosporidium. V podjetju MESEC smo ponosni zastopnik VIQUA UV sistemov kanadskega porekla s katerimi si lahko kjerkoli zagotovite mikrobiološko neoporečno pitno vodo. VIQUA UV sistemi so prilagojeni širokemu razponu pretokov in se lahko namestijo na vhodu v objekt ali na mesto uporabe, to je pod pult/pomivalno korito. Z minimalnim vzdrževanjem in ustrezno filtracijo je voda iz lastnega zajetja ali vrtine takoj primerna za namakanje, prhanje in pitje ter pripravo hrane.

Reference

Poglejte si primer inštalacij MESEC filtracijskih sistemov in VIQUA UV dezinfekcije v gostiščih in na turističnih kmetijah.

Kmetija Lužar

Kmetija Lužar

Ker je za pripravo in peko kruha, piškotov ter testenin voda zelo pomemben dejavnik, smo jim v našem podjetju Mesec d.o.o. pomagali pri pripravi čiste in mikrobiološko neoporečne pitne vode.

Trojane - Trojanski krofi

Gostišče Trojane

Podjetje Mesec d.o.o. je GP Trojane priskrbelo in uredilo ustrezne sisteme za filtracijo in UV dezinfekcijo vode tako, da smo zagotovili najvišjim normativom kvalitetne pitne vode za kvalitetno gostinsko ponudbo.

Gostišča in kmečki turizem

Kmetija Žunar

Ker je na kmetiji, ki se ukvarja s predelavo hrane in oskrbo trgovskih centrov z domačimi izdelki, izjemno pomembna higiena in kakovost vode, smo se z lastnikom pogovarjali o sistemih, ki skrbijo za čisto, mikrobiološko neoporečno pitno vodo.

POVPRAŠEVANJE