Kmetija Lužar

Kmetija lužar

Kmetija Lužar leži v Škofjeloškem hribovju v vasi Kladje (cca 800 m n.m.) nad Gorenjo vasjo. Na kmetiji imajo 7 zaposlenih, ki skrbijo za redno proizvodnjo in oskrbo trgovin z njihovimi izdelki. Ukvarjajo se s peko kruha in piškotov ter izdelavo testenin na tradicionalen način. Večino stvari izdelajo ročno, zelo malo je strojne obdelave. Za njihove izdelke je značilno, da za pripravo uporabljajo kar se da domače surovine ali pa surovine iz okoliških kmetij, kot so domača jajca, domača marmelada, domače surovo maslo in kisla smetana, domač med, domači orehi.

Z dopolnilno dejavnostjo so se začeli ukvarjati januarja leta 2009, v začetku leta 2010 pa so si pridobili tudi članstvo blagovne znamke Dedek Jaka in babica Jerca. Za to dopolnilno dejavnost so se odločili zaradi veselja do tega dela, kot iziv pa si želijo ohraniti kvaliteto svojih izdelkov.

Ker je za pripravo in peko kruha, piškotov ter testenin voda zelo pomemben dejavnik, smo jim v našem podjetju Mesec d.o.o. pomagali pri pripravi čiste in mikrobiološko neoporečne pitne vode. Na kmetiji imajo lastno zajetje vode, ki pa v surovem, neobdelanem stanju ni bila primerna za pitje in uporabo pri proizvodnji hrane. Na vodnem zajetju pri kmetiji smo v letu 2016 namestili MESEC hyper filtracijski sistem in VIQUA UV dezinfekcijski sistem. Podjetje MESEC d.o.o. je uradni zastopnik vodilnega proizvajalca VIQUA UV dezinfekcijskih sistemov na svetu za hišno uporabo. Na tak način smo zagotovili mikrobiološko neoporečno pitno vodo, ki je varna in primerna za pripravo živil.

Sistem filtracije in UV dezinfekcije na kmetiji Lužar

Mesec MPF-90HF, hyper filtracijski sistem

MESEC MPF-90HF, hyper-filtracijski sistem je namenjen filtraciji vode iz lastnih zajetij in ostalih virov, ki so obremenjeni z veliko količino suspendiranih delcev v vodi.

Sistem je namenjen za filtriranje različnih kvalitet vode, kjer je prisotna velika količina suspendiranih prostih delcev. Glavna prednost filtracije z granuliranimi mediji pa so predvsem zanesljivost filtracije in nizki stroški vzdrževanja.
MESEC MPF peščene filtre uporabljam za filtracijo vode iz površinskih zajetij, vrtin, stoječih voda in na vseh drugih mestih, kjer bi uporaba druge filtracijske tehnologije privedla do prevelikih stroškov zaradi ponavljajoče menjave globinskih filtrirnih elementov. V kombinaciji z ustreznimi granuliranimi mediji lahko dosežemo visoko stopnjo filtracije (5 mcr) pri zadovoljivih pretokih in nizkih pretokih povratnega pranja. Zaradi posebno izbranih filtrirnih medijev ne potrebujemo priključka komprimiranega zraka za dvig postelje filtra.

Glavne prednosti:

 • Sposobnost odvzema velike količine suspendiranih delcev v vodi
 • NSF certificiran medij
 • Filtriranje širokega spektra delcev; 5 – 100mcr
 • Avtomatsko programabilno časovno krmiljenje
 • Sistem ne potrebuje priključka za komprimiran zrak
 • Filtre lahko vežemo v vzporedno vezavo in s tem omogočimo visok izkoristek prostora glede na pretok
Vodni filtri

Naprava za UV dezinfekcijo vode VIQUA™ model VH410 – dokazana 99,99% učinkovitost dezinfekcije vode

VIQUA sistemi so bili podvrženi izjemno obsežnemu testiranju in ocenjevanju z namenom zagotavljanja 99,99 odstotnega uničenja mikroorganizmov vključno z E. coli, Cryptosporidium in Giardia. Okolju prijazna dezinfekcija brez kemikalij s sistemi Sterilight je varen, naraven proces, brez dodatka kemikalij in ne vpliva na vonj ali okus vaše vode.

Zakaj izbrati UV sistem VIQUA VH410™?
 • S oblika komore omogoča lažjo in bolj ekonomično vgradnjo sistema.
 • Nizkotlačne dezinfekcijske UV žarnice s premazom so ekonomičen način dezinfekcije vode in zagotavljajo 99,99 odstotno zaščito pred bakterijami, virusi in protozojskimi sporami (Giardia lamblia in Cryptosporidium). Te žarnice zagotavljajo enakomerno zaščito skozi vso življenjsko dobo (9.000 ur).
 • Močan sevalni tok (”High Output UV lamps”) zagotavlja minimalne vgradnje dimenzije glede na pretok sistema.
 • Obdelava z UV svetlobo je naraven in poceni način zagotavljanja zdrave vode brez uporabe kemičnih preparatov.
 • Zahteva minimalno vzdrževanje.
 • Nadzorni sistem opozarja, če se pojavijo težave z žarnico ali kje drugje.
Kmetija Lužar - vodni filtri
Osnovne tehnične lastnosti VIQUA VH410 (za več informacij glejte tehnični list):
 • Max. trenutni pretok – VIQUA Standard (30mJ/cm2): 4.200 lit/uro (70 lit/min)
 • Max. trenutni pretok – splošni standard (16mJ/cm2): 7.800 lit/uro (130 lit/min)
 • Max. trenutni pretok – NSF/EPA standard (40 mJ/cm2): 3.300 lit/uro (54 lit/min)