Mehčanje vode

Mehčanje vode – zaščita proti vodnemu kamnu

S spremembo temperature vode, kot je na primer segrevanje, se iz vode izločata kalcij in magnezij v obliki trdih nanosov, znanih kot vodni kamen.

Točka, pri kateri se začne izločanje vodnega kamna, je odvisna od kemijske sestave vode in se spreminja s temperaturo. Ko temperatura vode naraste, se količina odlaganja vodnega kamna izrazito poveča.

Vodni kamen se ne izpere sam od sebe, temveč se počasi kopiči na notranjih stenah cevi, grelcev ter sanitarnih armatur. Rezultat tega so zožene cevi, večja poraba energije in slabše delovanje sanitarnih naprav. Odstranjevanje vodnega kamna, ki običajno zahteva veliko napora, časa in uporabo agresivnih kemikalij, postane odvečno, če se osredotočimo na odpravo vzroka in ne zgolj na reševanje posledic.

Na voljo je več tehnologij za mehčanje vode in nevtralizacijo vodnega kamna. Ključno je razumeti razlike med temi tehnologijami in njihove učinke. Nevtralizatorji vodnega kamna spreminjajo strukturo vodnega kamna, vendar ga ne odstranijo iz vode, zato se količina vodnega kamna še vedno ohrani, le ne odlaga se več na ceveh.

Hišne vodne postaje (HVP) – kvalitetna filtracija in mehčanje vode

Za razliko od vseh tehnologij so le mehčalne naprave z ionsko izmenjavo tiste, ki iz vode dejansko odstranjujejo vodni kamen. Trdoto vode lahko merimo, tako da ima uporabnik popoln nadzor nad mehčanjem. So edini način, da iz vode odstranimo vodni kamen in s tem zagotovimo kvalitetno pitno mehko vodo. Z vgradnjo mehčalne naprave v objekt poskrbimo za zaščito sanitarnih armatur in naprav ter preprečimo morebitne poškodbe, ki jih povzroča trda voda.

Več o MESEC mehčalnih napravah

Mehčanje vode

Hišne vodne postaje so namenjene za montažo na vhodu vode v objekt in gre za način centralne obdelave pitne vode v objektu. Zagotavljajo filtracijo ter mehčanje vode- popolno obdelavo pitne vode.

Nevtralizacija

Elektronski sistem za zaščito pred vodnim kamnom in korozijo, učinkovito ščiti vodovodno napeljavo, sanitarne armature in opremo pred poškodbami, ki jih povzroča trda in apnenčasta voda.

Lokalna zaščita naprav

Z dodajanjem mehčala v vodo preprečimo izločanje vodnega kamna, obenem pa se na stenah cevi in armatur ustvari zaščitni sloj, ki napeljavo varuje pred korozijo.