Odstranjevanje težkih kovin

MESEC FE-KX sistemi – Sistemi za odstranjevanje železa in mangana iz vode

Mesec FE-KX sistemi, so  naprave oblikovane za odstranjevanja železa, mangana, žveplovega sulfida, trdih delcev (3 – 5 mikrometrov), COD, BOD, kot tudi za odstranjevanje  Arzena, Radija, Urana in Selena iz vode, s pomočjo patentirane in inovativne tehnologije. Sistemi so na voljo v različnih modelih z mislijo tako na profesionalno kot privatno uporabo.
Kot medij se v sistemih Mesec FE-KX uporablja netopljivi katalizator Katalox Light, ki pospešuje in okrepi reakcijo med raztopljenim kisikom in kontaminanti (npr. železom) v vodi.  Ti delci tako spremenijo svojo strukturo, ki se obarja ter jo kot takšno brez težav izločimo iz vode. Za delovanje sistema je potrebno samo povratno pranje brez uporabe soli za regeneracijo kar zagotavlja nižje obratovalne stroške.

Katalox Light

Kaj je Katalox-Light®?

KATALOX LIGHT® je nov revolucionaren medij za filtracijo razvit v Nemčiji. Njegova sestava ga naredi preprosto nadpovprečnega v primerjavi z sodobnimi filtrnimi mediji, ki se uporabljajo v industriji za predelavo vode, kot so pesek, BIRM, Greensand Plus, Manganese Greensand in podobni.
V osnovi je to ZEOSORB®, ki ga s posebno tehniko prevlečemo z 10% gama manganovim dioksidom (MnO2). Je lahek, ima večjo filtracijsko površino in daljšo življenjsko dobo ter bolj zanesljivo filtracijo (filtracija do 3 µm) od drugih obstoječih granulacijskih filtrirnih medijev.

Katalox - odstranjevanje težkih kovin
Mikrofiltracija

Uporablja se v številnih sistemih v industriji kot tudi za komercialno, občinsko in privatno/domačo uporabo po vsem svetu. Omogoča visoko stopnjo filtracije, odstranjevanje neprijetnih vonjav in barve, odstranjevanje železa, mangana, vodikovega sulfida ter redukcijo arzena, cinka, bakra, svinca, radija, urana in drugih težkih kovin ter radioaktivnih izotopov.

KATALOX LIGHT® ima certifikat ANSI/NSF 61 za aplikacijo v predelavi pitne vode in je skladen z ANSI/NSF 372 certifikatom.

Napredna uporaba

Visoko koncentrirana prevleka iz MnO2 je največja prednost v primerjavi z podobnimi produkti. Omogoča namreč veliko bolj učinkovito oksidacijo in so-percipitacijo kontaminantov.  Za odstranjevanje visokih koncentracij kontaminantov je priporočena uporaba oksidanta H2O2.Za odstranjevanje arzena, radija in urana je potrebna prisotnost železa v vodi, zato je v sistem vključena posebna tehnologija za doziranje železa.

Prihodnost

V prihodnosti lahko pričakujemo nove težje preizkuse pri čiščenju vode, zato potrebujemo bolj napredne in robustne produkte. KATALOX LIGHT® sistemi omogočajo novo tehnologijo z napredno katalitično filtracijo. Sistemi so na voljo v različnih modelih z mislijo tako na profesionalno kot privatno uporabo. Standardni sistemi so zasnovani z filtracijsko hitrostjo 20m/h za zagotovitev primerne filtracije. Ta vrednost se lahko razlikuje za bolj napredne filtracije arzena, radija, urana in drugih težkih kovin kjer je potreben daljši kontaktni čas.

Kaj je Titansorb?

Titanov dioksid je precej dostopna spojina, ki jo pridobivamo z izkopavanjem mineralov uporablja pa se predvsem kot belilno sredstvo v prehrani in v sončnih kremah. TITANSORB™ je nov napreden adsorbent, ki odstranjuje arzen, baker, krom (VI), svinec, selen ter številne druge težke kovine. Prav tako lahko odstranjuje bakterije iz vode. Vse te lastnosti običajno pomenijo visoke obratovalne stroške, pri produktu TITANSORB™ pa so ti stroški v primerjavi z obstoječimi tehnologijami zelo nizki.

Odstranjevanje težkih kovin
Nemško podjetje WatchWater® je pet let razvijalo ta produkt. Adsorbent s tako nizkimi stroški ima izjemen potencial pri zagotavljanju čiste vode brez težkih kovin na globalni ravni.
Patentiran medij TITANSORB™ se uporablja tako za komercialno uporabo kot tudi v javnih vodnih sistemih za čiščenje vode ter pripravo pitne in mineralne vode. Medij ima najhitrejšo kinetiko prenosa snovi kar se odraža v izredno kratkem kontaktnem času (EBCT).

Nižji čas pomeni nižje obratovalne stroške. Granule TITANSORB™ so tako močne, da v sistemu skoraj ni padca tlak. Velike pore medija omogočajo zelo hiter transport snovi znotraj granule le to pa zniža EBCT na nekaj sekund namesto nekaj minut kot pri ostalih medijih. Velikosti sistemov v primerjavi z drugimi mediji so prav tako zelo znižane.

Primeri

POVPRAŠEVANJE