Javni zavodi – šole, bolnice

Ali bi dali vašemu otroku kozarec vode, za katero niste prepričani, če je pitna oziroma ustrezno pripravljena? Ali ste prepričani v mikrobiološko neoporečnost vode v šoli, ki jo obiskuje vaš otrok?

Čista pitna voda

V javni zavodih kot so bolnišnice in šole se običajno nahajajo najbolj ranljive skupine ljudi- otroci, bolni in starejši. Kljub običajnim težavam z vodo kot je trdota, železo ali motnost pa so v vodi lahko prisotni tudi zdravju škodljivi mikroorganizmi, ki jih ne vidimo, okusimo ali vonjamo. Ker so ranljive skupine ljudi bolj dovzetne za okužbe z mikroorganizmi kot so bakterije in virusi, je potrebna toliko večja skrb, da ne pridejo v stik z njimi.

Kako pride do okužbe?

Do okužbe s patogenimi mikroorganizmi v vodi lahko pride ob zaužitju okužene vode (pitje in priprava hrane) ali pa ob vdihovanju (klimatske naprave in prhanje). V prvem primeru so najbolj pogoste okužbe z mikroorganizmi kot so Cryptosporidium, Giardia, E.Coli in ostali, pri vdihovanju aerosolov onesnažene vode pa je kritična predvsem bakterija Legionella pneumophila, ki prebiva v temperaturnem območju med  25–45 °C. Do okužb z Legionello najpogosteje prihaja ravno v bolnišnicah in hotelih, kjer je težko izvajati ustrezno dezinfekcijo cevovodov zaradi zapletenih in razvejanih sistemov.

Čista voda

Kaj lahko storimo?

  1. Še naprej pijemo vodovodno vodo v upanju, da je neoporečna.
  2. Kupujemo ustekleničeno vodo, ki pa jo uporabljamo le za pitje. Kaj pa za prhanje, osebno higieno in pripravo hrane?
  3. Preučimo možnosti dezinfekcije vode v stanovanjskem objektu in si zagotovimo neoporečno vodo ne glede na zunanje dejavnike.

Z UV dezinfekcijo do varne mikrobiološko neoporečne pitne vode

Pred nevarnimi mikroorganizmi v vodi, s katerimi se lahko potencialno okužimo, se lahko najbolj učinkovito zavarujemo z UV dezinfekcijo vode. VIQUA UV sistemi so kakovostni produkti vodilnega proizvajalca UV sistemov s celotno proizvodnjo v Kanadi. Uv dezinfekcija je fizikalni proces, kjer ultravijolična svetloba prodre v DNK mikroorganizmov in jih uniči ter onesposobijo za nadaljnjo reprodukcijo. VIQUA ponuja izjemno paleto UV sistemov za najrazličnejše pretoke in namene. Z vgradnjo UV sistema zagotovimo popolnoma varno uporabo vode in preprečimo možnost izbruha z vodnimi mikroorganizmi povezanih okužb.

Osnovna šola Davča

Osnovna šola Davča

Podružnična šola Davča stoji v vaškem središču. Šolo obiskujejo otroci od 1. do 5. razreda iz okoliša Davče. Šola je energetsko obnovljena pred leti in takrat je bil temeljito popravljen rezervoar za pitno vodo, montiran pa je bil tudi števec ob rezervoarju.