Kmetija Žunar

Kmetija Žunar leži v Škofjeloškem hribovju na nadmorski višini 900 m.

Ker na kmetiji Žunar trenutno dela že drugi rod mesarjev, so se leta 1995 odločili za gradnjo obrtne delavnice za predelavo mesa. V začetku leta 1997 so pričeli s popoldansko dejavnostjo, kjer so sprva proizvajali domače salame, klobase, suho meso, in zelo poznano prekajeno zaseko ter ocvirke.

Oktobra leta 1997 so v Cerknem odprli svojo mesnico. Proizvodnja se je povečevala, tako da je bilo potrebno že po novem letu 1998 zaposliti prve delavce. S širitvijo dejavnosti se je povečal tudi proizvodni program. Izdelovati so pričeli tudi poltrajne izdelke (hrenovke ter poltrajne salame). Proizvodnja se je letno povečevala za približno 15%, zato so postali obstoječi prostori premajhni.  Leta  2002 so zgradili dodatne prostore za prekajevanje in zorenje mesnih izdelkov. Tako se sedaj lahko v zorilnici suši istočasno 8 ton trajnih mesnih izdelkov. Trenutno imajo zaposlenih pet delavcev, občasno pa pomagajo tudi študentje.

Vse izdelke predelujejo tradicionalno, brez dodajanja vode, solijo jih v slanici, prekajujejo pa v klasičnih komorah na suha bukova drva, kar da mesnim izdelkom pristen kmečki okus.

Kmetijo obiščejo kupci iz vse Slovenije, vedno več pa tudi obiskovalci iz tujine, ki združijo prijeten izlet v bližnjo planinsko kočo na Ermanovcu z nakupom domačih mesnih dobrot.

Ker je na kmetiji, ki se ukvarja s predelavo hrane in oskrbo trgovskih centrov z domačimi izdelki, izjemno pomembna higiena in kakovost vode, smo se z lastnikom pogovarjali o sistemih, ki skrbijo za čisto, mikrobiološko neoporečno pitno vodo.

INTERVJU Z GOSPODOM JOŽETOM JEREBOM

 

  1. Iz katerega vodnega vira se na kmetiji oskrbujete z vodo?

Na kmetiji imamo lastno vodno zajetje iz katerega črpamo vodo s pomočjo osem stopenjske črpalke do vseh poslopij.

  1. Kakšne težave ste imeli z vodo?

Analiza vode, ki je bila narejena leta 2016, je pokazala povišane vrednosti mikroorganizmov e.coli in enterokokov v vodi.

  1. Kako ste prišli do kontakta našega podjetja Mesec d.o.o.?

Naš vodovodni inštalater je že sodeloval z vami in nam je posredoval vaš kontakt, ker ste specialisti na področju priprave pitne vode.

  1. Za kakšno rešitev problema ste se odločili?

Po nekaj pogovorih in predlogih smo se s strokovnjaki iz vašega podjetja odločili za izvedbo in postavitev dveh vzporedno vezanih hyper filtracijskih sistemov Mesec MPF-90 HF, dodatnega 5 micronskega filtra, ki nato omogoča učinkovito UV dezinfekcijo na UV sistemu VIQUA VH410.

  1. Kakšne so analize vode eno leto po vgraditvi sistema?

Od montaže in zagona sistema nimamo več težav z mikrobiološko kvaliteto vode. Analize so od takrat dalje ustrezne in voda zadostuje vsem kriterijem. Ključni člen v vgrajenem sistemu, ki zagotavlja mikrobiološko neoporečno vodo je VIQUA UV dezinfekcijski sistem.

VGRAJEN SISTEMI ZA PRIPRAVO VODE NA KMETIJI ŽUNAR

Sistem na kmetiji Žunar sestavljajo komponente:

  • MESEC MPF-90HF, hyper-filtracijski sistem. Namenjen je filtraciji vode iz lastnih zajetij (površinska zajetja, vrtine in stoječe vode) in ostalih virov, ki so obremenjeni z veliko količino suspendiranih delcev v vodi. Sistem je namenjen za filtriranje različnih kvalitet vode, kjer je prisotna velika količina suspendiranih – prostih delcev. Glavna prednost filtracije z granuliranimi mediji pa so predvsem zanesljivost filtracije in nizki stroški vzdrževanja. V kombinaciji z ustreznimi granuliranimi mediji lahko dosežemo visoko stopnjo filtracije (5 mcr) pri zadovoljivih pretokih in nizkih pretokih povratnega pranja. Zaradi posebno izbranih filtrirnih medijev ne potrebujemo priključka komprimiranega zraka za dvig postelje filtra. Na kmetiji imajo vzporedno vezana dva filtra in je na tak način omogočen visok izkoristek prostora glede na pretok.
  • Ohišje filtra za vodo serija FP3/1 Pro s 5 micronskim filtrirnim vložkom FR-N.
VH410M UV sistem
  • Naprava za UV dezinfekcijo vode VIQUA™ model VH410. Sistem je sestavljen iz reakcijske komore iz nerjavečega jekla v kateri se nahajata žarnica in kvarčno steklo, ki obdaja žarnico. Žarnica oddaja UV svetlobo, ki jo prepušča kvarčno steklo in prodira v DNK mikroorganizmov ter jih uničuje. Gre za fizikalen proces brez dodatka kemikalij in zato ne vpliva na vonj ali okus vode. Življenjska doba žarnice je 9000 ur in nas nadzorni sistem opozori, ko jo je potrebno zamenjati. Menjava je preprosta in hitra in se ne prekinja pretok vode.

VIQUA UV sistemi so certificirani produkti kanadske proizvodnje in imajo dokazano 99,99% učinkovitost dezinfekcije vode.