Acidoza

Acidoza – zakisanost telesa

Vsaka živa celica našega telesa proizvaja kisle odpadne snovi. S hrano, ki jo zaužijemo, dobimo potrebne hranljive snovi. Te s kisikom v celici reagirajo ter se pretvorijo v potrebno življenjsko energijo, preostanek pa so odpadne snovi. Ni pomembno kako kvalitetna je hrana, ki jo uživamo, v vsakem primeru nastanejo snovi, ki jih je potrebno izločiti iz telesa. Tudi celice v našem telesu, ki gredo skozi proces metabolizma, na koncu odmrejo in postanejo odpadne snovi. Naše telo jih izloča s potenjem, urinom in blatom. V osnovi so vse te snovi kisle, zato imata pogosto naša koža in urin nizek pH.

Problem pa je v tem, da naše telo zaradi stresnega življenja, nezdrave hrane in onesnaženega okolja ni več sposobno izločiti vseh škodljivih snovi. Te snovi se nalagajo v našem telesu kot holesterol, maščobe, ledvični kamni, …Vse to pospešuje razpadanje celic, tkiv in na splošno celega telesa, kar pa vsekakor pomeni hitrejše staranje. Procesu nalaganja kislih odpadnih snovi, ki jih naše telo ni sposobno izločiti, pravimo acidoza.

Pitje alkalne vode pa nam zelo olajša izločanje škodljivih snovi in hkrati upočasni oziroma celo zavira staranje našega telesa. Ne uvrščamo jo med zdravila, vendar pa nam s to svojo sposobnostjo vsekakor zelo izboljša naše zdravstveno stanje.

Acidoza je osnova vseh bolezni. Razumeti moramo pomen uravnotežene bazičnosti telesa in hkrati kakšno vloga bazičnost telesa igra pri našem zdravju. Naše žleze in notranji organi dobro funkcionirajo le v pravilnem razmerju nivoja bazičnosti ter kislosti v našem organizmu.

VPLIV ACIDOZE NA ČLOVEŠKE ORGANE:

Srce

Srce je eden najbolj alkalno občutljivih organov v telesu. Delno je oslabljen zaradi živca imenovanega vagus, ki najbolj funkcionira v bazičnem okolju. Pravilni srčni utrip je odvisen od količine kislih odpadkov v telesu. Odpadki pobirajo iz krvi kisik, kar posledično povzroča degeneracijo srca. Alkalni sistem pripomore k boljšemu delovanju srca.

Želodec

Prebavne težave ( bruhanje, napenjanje, bolečine v predelu pasu, slabost, spahovanje, kolcanje, pomanjkanje apetita, driska, zaprtje, krči pri otrocih) lahko kažejo na težave z živcem vagusom in mogoče celo na sindrom hiatus hernia, ki lahko povzroči zastajanje kislih snovi v telesu. Prav tako lahko ta sindrom hitro zmanjša potrebno količino želodčne kisline. Pomanjkanje želodčne kisline povzroči kislost hrane, ki jo zaužijemo.

Jetra

Jetra opravljajo čez 300 funkcij v našem telesu. Dve izmed zelo pomembnih funkcij sta presnavljanje kislih toksinov iz krvi in proizvajanje številnih bazičnih encimov potrebnih za organizem. Prav tako so jetra Vaša prva bojna linija proti kakršnim koli strupom. Vsa zaužita hrana pride v prebavni trakt, kjer jo encimi iz jeter presnavljajo do te mere, da se lahko absorbira v kri. Jetra nosijo težje breme, kadar so konstantno prisotne velike količine kislih snovi v krvi. Če postanejo jetra preobremenjena s kislimi snovmi, je njihova odpoved neizbežna.

Trebušna slinavka

Trebušna slinavka je zelo odvisna od pravilne bazičnosti v organizmu. Njeni temeljni nalogi sta odstranjevanje presežnih kislih snovi ter uravnavanje sladkorja v krvi. Za pravilno količino sladkorja v krvi je zelo pomembna pravilna bazičnost organizma.

Tanko črevo

Limfatično tkivo črevesja (Peyerjeve plošče) so življenjskega pomena. Pomembne so za pravilno asimilacijo hrane in proizvodnjo limfocitov za uspešno delovanje razvejane mreže limfnega sistema. Prav tako poganjajo obširen encimski cikel, ki pripomore k večji bazičnosti človeškega organizma. Nemoten potek tega cikla v sistemu je bistvenega pomena. Prevelika količina kislih odpadnih snovi predstavlja veliko obremenitev limfatičnega tkiva v črevesju ter s tem zmanjša kvaliteto encimskega cikla.

Debelo črevo

Pomembno je, da preprečimo nalaganje kislih odpadnih snovi ter strupov na stene debelega črevesa. V primerih driske in zaprtja se bodo strupi absorbirali nazaj v krvni obtok. Zato je priporočljivo odvajanje dvakrat dnevno.

Ledvica

Pri odraslem človeku vsako minuto ledvica očistijo kar 1 liter krvi. Z izvrševanjem njihove temeljne naloge ledvice skrbijo za pravo bazičnost krvi ter odstranjevanje kislih odpadkov iz nje. V ledvicah, ki so preobremenjena s kislimi snovmi, začnejo nastajati ledvični kamni. Ledvični kamni so skupek odpadnih kislih celic in mineralnih soli. Pomembno je torej, da preprečimo vnos snovi, ki povzročajo kislost v našem telesu ter se s tem izognemo vsem bolečinam in nevšečnostim.

Limfni sistem

V telesu je okrog 600-700 limfnih žlez. Limfna tekočina prinaša hranljive snovi do celic in odstranjuje njihove kisle produkte. Delovanje limfne tekočine je najboljše v bazičnem okolju. V primeru zakisanosti telesa se upočasni. S tem povzročimo kronično situacijo, ki ogroža naše življenje. Postopoma se limfna tekočina začne sušiti in sprijemati na tkivo. To sprijemanje oziroma adhezija vpliva ne samo na limfno tekočino temveč tudi na krvni obtok. Oviran limfni tok povzroči shranjevanje kislih snovi v tkivu. Tudi nezadostno pitje čiste vode upočasni limfo. Odpadne snovi iz hrane, ki niso ustrezno prebavljene, se reabsorbirajo v glavni obtok skozi limfni kanal tankega črevesa. Tudi nezadostno odvajanje povzroča ponovno reabsorbcijo odpadnih snovi in strupov v krvni obtok.