Nevarnosti v vodi

Klor

Klor je kemijski element, ki ga označuje simbol Cl in ima atomsko število 17. Gre za dihalogen, ki je prisoten v periodnem sistemu elementov. Pri sobni temperaturi se pojavlja kot zeleno-rumena plinasta snov s specifičnim vonjem.

Klor je zelo reaktiven in lahko tvori različne spojine s številnimi drugimi elementi. Med najbolj znane spojine klorov so natrijev klorid (kamor sodi navaden kuhinjski sol), klorov dioksid, natrijev hipoklorit (uporablja se kot belilno sredstvo in dezinfekcijsko sredstvo) ter klorni plin, ki se je v preteklosti uporabljal kot kemično orožje, danes pa se uporablja predvsem v industriji.

Eden izmed najpogostejših načinov uporabe klora je njegova uporaba kot dezinfekcijsko sredstvo za čiščenje pitne vode in bazenov. Klor se uporablja tudi pri proizvodnji številnih industrijskih kemikalij, v proizvodnji plastike, pri izdelavi zdravil in drugih izdelkov. Kljub številnim uporabam pa je pomembno, da se pri ravnanju s klorom upoštevajo ustrezni varnostni ukrepi, saj je lahko zelo strupen in nevaren za okolje in zdravje ljudi.

Medtem ko je klor učinkovit pri ubijanju bakterij in drugih mikroorganizmov, lahko njegova prisotnost v vodi in zraku vpliva na naše zdravje na naslednje načine:

  1. Draženje dihalnih poti: Vdihavanje klornih hlapov lahko povzroči draženje dihalnih poti, kar lahko povzroči kašelj, težave pri dihanju, bolečine v prsih in druge težave s dihanjem.
  2. Draženje kože in oči: Neposreden stik s klorirano vodo lahko povzroči draženje kože, srbenje, rdečico, suhost in druge težave kože. Prav tako lahko klor v vodi draži oči, povzroča pekoč občutek, rdečico in nelagodje.
  3. Tveganje za astmo: Izpostavljenost klornim hlapom lahko poslabša simptome astme pri občutljivih posameznikih ali povzroči astmatične napade.
  4. Tveganje za kronične bolezni: Nekatere raziskave kažejo, da lahko dolgotrajna izpostavljenost klornim hlapom poveča tveganje za razvoj kroničnih bolezni dihal, kot so kronični bronhitis in emfizem.
  5. Tveganje za nastanek raka: Klorni derivati, ki nastanejo kot stranski produkti reakcije med klorom in organskimi snovmi v vodi, so bili povezani z večjim tveganjem za razvoj raka, zlasti raka na mehurju.

klor

Ponujamo vam rešitve za težave s klorom v vodi:

AQUA KRISTAL®

AQUA KRISTAL® so izvir popolnoma čiste, zdrave in osvežujoče vode iz domače pipe. Z namestitvijo čistilnega sistema AQUA KRISTAL® odpravimo vse dvome o kakovosti vode, saj je voda primerna za vsa področja uporabe, od pitja, priprave otroških sokov do kuhanja in čiščenja sadja in zelenjave.

HVP-UV, vodni filtri in UV dezinfekcija vode

Izvedite več o tem, kako HVP-UV, katerega sestavljajo vodnh filtri in UV, učinkovito odstranjujejo viruse in zagotavljajo visoko kakovost vode.

Reverzna Osmoza

Odkrijte, kako reverzna osmoza pomaga odstranjevati nečistoče, viruse in druge škodljive snovi iz vode.

Pomembno je upoštevati, da je učinkovitost vsake metode odvisna od koncentracije klora v vodi, vrste vode in drugih dejavnikov.
Pri izbiri metode za odstranjevanje klora je pomembno tudi upoštevati stroške, vzdrževanje in vpliv na okolje.