Živilska industrija
Kakovostna voda pripomore k boljšemu okusu in kakovosti v živilskih produktih.
V industriji, ki se ukvarja s pripravo in predelavo hrane, je kakovost vode izjemno velikega pomena. Pri živilih, ki vsebujejo velik odstotek vode ali pa njihova priprava vključuje vodo, je pomembna uporaba vode, ki ne vsebuje primesi, ima primerno trdoto in ni onesnažena. Okus hrani in pijačam da v veliki meri voda, ki se uporablja, zato danes v živilski industriji posvečajo veliko pozornost ustrezni pripravi vode.
Živilski obrati, kjer je kvalitetna voda izjemnega pomena:
- mlekarne
- sirarne
- pivovarne
- industrija priprave pijač
- proizvodnja leda- ledomati…
Danes so v porastu mali pivovarji, ki dobro vedo, da je za kvalitetno pivo pomembna kvalitetna voda, saj voda tvori 90 % piva. Voda mora biti v prvi vrsti neoporečna in vsebovati mora veliko mineralnih snovi. Poleg ostalih sestavin, je voda tudi tista, ki da pivu svoj značaj.
V pivovarstvu se vodo uporablja pri sledečih postopkih:
- za sam tehnološki proces proizvodnje,
- za proizvodnjo in
- za pranje steklenic, opreme in prostorov
Zakaj je pomembna kakovost vode v pivovarstvu ?
V preteklosti so pivovarne zato gradili v okolici kakovostnih vodnih nahajališč, danes pa se poslužujejo različnih tehnologij priprav vode, da dosežejo želen okus pijače. Pomembno je, da voda, ki jo uporabljamo v pivovarstvu, ni klorirana, saj klor ubija mikroorganizme in s tem tudi pivski kvas.Voda, ki se uporablja za pripravo piva mora imeti čim nižje vrednosti.
- železa in nitratov, ki zavirajo razvoj kvasovk
- sulfatov, ki povzročajo močnejšo grenkobo piva
- silicijevega dioksida, ki povzroča kolaidno nestabilnost piva
- prostega klora, ki reagira s taninom in dobimo snovi neprijetnega okusa
- trdote
Ali obstaja učinkovita metoda dezinfekcije vode, kjer ni potrebna uporaba klora ?
VIQUA UV sistemi so odlična rešitev za dezinfekcijo vode, ko vsebnost klora ni dovoljena ali željena. UV dezinfekcija je namreč fizikalni postopek priprave pitne vode, pri katerem se ne dodaja nobenih kemikalij in zato v vodi ne pride do sprememb okusa ali vonja. Voda obdelana z UV dezinfekcijo je mikrobiološko neoporečna (UV svetloba uniči 99,99% mikroorganizmov) in brez vonja ali okusa, ki bi lahko vplivali na pripravo hrane in pijače. VIQUA UV sistemi ponujajo Professional linijo izdelkov s pretoki vse do 1000 l/min, kar zadosti najrazličnejšim pretokom in namenom uporabe v industriji.
Poglejte si našo ponudbo in se posvetujte z našimi strokovnjaki o primerni obdelavi vode, da boste zadostili najvišjim kriterijem v živilski industriji.