Deževnica

Razmišljate o zbiranju deževnice? Veste, da lahko deževnico s pravilno obdelavo uporabite pri vsakodnevnih dejavnostih kot je namakanje domačega vrta, prhanje ali celo pitje? Morda že imate zbiralnik za deževnico in vode še ne uporabljate za pitje?

Deževnica - vodni filtri

Ko govorimo o zbiranju deževnice in njeni uporabi, imamo lahko v mislih preprost sistem s sodom na vrtu, v katerem se zbira deževnica in jo uporabljamo za zalivanje domačega vrta ali pa celoten sistem obdelave deževnice, ki jo v končni fazi lahko tudi pijemo brez skrbi.

Deževnico se uporablja za:

/ Namakanje in zalivanje vrtov

/ Splakovanje stranišč, pranje perila,…

/ Pitje, kuhanje, tuširanje,..

Kako pride do onesnaženja padavinske vode?

Voda pade na zemeljsko površje v obliki snega ali dežja. Čeprav se padavinsko vodo smatra za relativno čisto vodo, je ta trditev daleč od resnice in je padavinska voda čista samo, ko pade iz oblaka. Med potovanjem dežnih kapelj skozi atmosfero od oblaka do površja se na njih nabirajo razni plini, prašni delci in smog in je voda ob padcu na površje onesnažena.

Deževnico običajno zbiramo s strešnih površin, kjer se nabirajo razne nečistoče, ki jih dež spira. Jeseni imamo še dodatno težavo, saj poleg prahu v zbiralnik vode prihaja tudi listje, ki se nabira v žlebovih. Če listje, fini prah in druge nečistoče z deževnico pridejo v zbiralnik, se posedajo na dno rezervoarja in začnejo razpadati. Posledica razpadanja organskih snovi je rast mikroorganizmov in mikrobiološko onesnažena voda. Indikatorji razkroja so kalnost, neprimeren vonj in okus vode. Taka voda ni primerna za namakanje, tuširanje in pitje.

Zakaj zbirati in uporabljati deževnico:

V primeru trde vode je deževnica najboljša alternativa saj je mehka voda in zato ne potrebujemo sistema za mehčanje vode

Je zastonj!

Imamo lastno zajetje v bližini objekta in posledično malo napeljav

Zmanjšamo porabo vodovodne vode in s tem znižamo stroške

Zbiranje deževnice je lahko neprecenljiv vir vode v izrazito sušnih območjih ali v poletnem času

Dež z deževnico

MESEC Rešitve za obdelavo deževnice


Vodo je priporočljivo pred vstopom v objekt dodatno prečistiti. Če je deževnica vaš edini vir vode oziroma jo želite uporabljati kot nadomestilo vodovodni vodi, jo je potrebno ustrezno obdelati. Trdne delce se najprej loči od vode s pomočjo usedanja in filtriranja, patogene mikroorganizme kot so bakterije, virusi in praživali pa najbolj učinkovito uničimo z UV dezinfekcijo. VIQUA UV sistemi zagotavljajo varno, čisto in mikrobiološko neoporečno pitno vodo. VIQUA UV sistemi so certificirani produkti kanadskega porekla vodilnega proizvajalca UV sistemov. Zahtevajo minimalno vzdrževanje in varno pitno vodo v vsakem trenutku.

V našem podjetju smo ponosni na lastno izdelana MESEC HVP-UV kombinirana filtrirna in UV dezinfekcijska sistema, ki sta rezultat dolgoletnih izkušenj. Kot plod raziskav in razvoja na področju kompaktnih sistemov za filtriranje in UV-dezinfekcijo vode smo razvili sistema MESEC 209Q in MESEC 107Q, ki sta primerna za obdelavo deževnice. Osnova obeh sistemov je kvalitetna trojna filtracija, ki je sestavljena iz grobega, finega in oglenega filtra in skupaj zagotavljajo ustrezno kakovost vode za optimalno UV dezinfekcijo vode. Okolju prijazna dezinfekcija brez kemikalij zagotavlja 99,99% redukcijo vseh mikroorganizmov, vključno z E.Coli, Cryptosporidium in Giardijo ter zagotavlja čisto in mikrobiološko neoporečno pitno vodo.

Zagotovite si varno pitno vodo v lastnem domu, ki jo lahko na enostaven način in z minimalnim vzdrževanjem zagotavljate iz zbiranja padavinske vode.

POVPRAŠEVANJE