Bazeni in jacuzziji

Imate doma jacuzzi ali bazen in si želite brez skrbi uživati v neoporečni vodi? Hkrati pa ne želite klorirati vode, ker vas moti vonj ali pa imate le preveč dela s kloriranjem?

Varno kopanje

Luksuzno uživanje v vaših jacuzzijih in bazenih

Sanjarite o neskončnih urah sprostitve v vašem jacuzziju ali bazenu? Si želite brezskrbno plavati in se potapljati v kristalno čisti vodi? Pri tem pa ne želite več imeti opravka s kloriranjem, ki lahko vodi do neprijetnih vonjav, alergij in preveč truda? Predstavljamo vam rešitev za popolno uživanje v vodi brez skrbi.

Ohranjanje čistosti vode v bazenih je ključno za vaše zdravje in užitek. Razmišljajte o tem kot o umetnosti, ki jo zagotavljate sebi in svojim bližnjim. Onesnaženje bazenske vode izvira iz različnih virov:

  • Mikroorganizmi kot so bakterije, glive in virusi.
  • Trdni delci, med katere spadajo lasje, delci kože, ostanki mila in drugi ostanki.
  • Raztopljene snovi, kot so urin in pot.

Klor in njegovi stranski produkti

Klor je najpogosteje uporabljeno dezinfekcijsko sredstvo za pripravo bazenske vode in ima značilen vonj ter okus, ki pogosto moti kopalce. Poleg tega, da klor draži sluznico in lahko povzroči alergijske reakcije, v kombinaciji z nekaterimi organskimi snovmi tvori tudi kancerogene spojine. Največjo težavo pri kloriranju vode povzročajo amonijak, amino kisline, sečnina in ostale snovi, ki so sestavni del urina in pota, saj reagirajo s klorom in tvorijo človeku nevarne, kancerogene stranske produkte- trihalometane. Trihalometani (THM) so halogen substituirane monoogljikove spojine.

THM so lahkohlapni in težji od zraka, zato so koncentracije THM najvišje ravno tam, kjer se zadržujejo plavalci (tik nad vodno gladino) zato je izpostavljenost THM preko vdihanega zraka zelo pomembna. Nekateri raziskovalci trdijo, da je glavni vnos THM v telo preko kože, saj je v vodi THM izpostavljena celotna površina. Pomembna je tudi količina nenamerno zaužite vode in z njo nevarnih THM, seveda pa je to odvisno od starosti plavalcev, izkušenosti in vrste aktivnosti v bazenu. Najbolj ranljivi v tej kategoriji so seveda otroci, ki med igro v bazenu zaužijejo največje količine bazenske vode.

Filtri za bazene in jacuzzije

Kot primer navedimo šestletnika, kateremu se pri izpostavljenosti THM v kopalni vodi za 3 ure, približno 60 % THM absorbira skozi kožo, 30 % preko vdihavanja in 10 % preko uživanja.

THM se iz telesa izločijo šele po več kot 24 urah.

THM pri kratkoročni izpostavljenosti škodljivo delujejo predvsem na centralni živčni sistem, ledvice in jetra ter so lahko vzrok za nastanek astme, mednarodna agencija za raziskave raka pa uvršča THM v skupino rakotvornih snovi.

Kot alternativa kloriranju bazenske vode se v zadnjem času vedno bolj uporabljata UV dezinfekcija in ozonizacija s pomočjo UV svetlobe. Z uporabo UV dezinfekcije in/ali ozonizacije vode zmanjšamo potrebno količino klora (klor se občasno doda zaradi rezidualnega učinka) in zagotovimo uničenje mikroorganizmov na katere klor ne deluje (npr. Cryptosporidium).

Ozon je eden najmočnejših oksidantov v naravi in je zato zelo primeren element za čiščenje onesnaženih vod. Razpada po enačbi O3 –> O2 + O, atomarni kisik, ki pri tem nastane pa ima izredno sposobnost oksidacije. Uporaba ozona je izredno varna, saj tudi v primeru predoziranja ne tvori človeku nevarnih spojin.

Koristi UV dezinfekcije in ozonizacije

Da bi se izognili tveganjem tradicionalnega kloriranja, se vse več ljudi obrača k sodobnim rešitvam, kot sta UV dezinfekcija in ozonizacija. Ti napredni sistemi omogočajo zmanjšanje količine potrebnega klora ter učinkovito uničevanje mikroorganizmov, ki so odporni na klasično kloriranje.

Ozon je naravni oksidant, ki ima izjemno moč razkuževanja. Uporablja se za čiščenje onesnažene vode, pri tem pa se razpade v atomarni kisik, ki učinkovito oksidira in uničuje bakterije, viruse ter druge organske snovi v vodi. Edinstvena lastnost ozona je, da ne tvori stranskih produktov, zato je njegova uporaba varna za vaše zdravje.

  • Uživajte v prijetnem kopanju brez motečih vonjav in okusov vode.
  • Zmanjšajte količino kemikalij v vodi za več kot 50%.
  • Zagotovite si 100% varno in kristalno čisto vodo.
  • Zmanjšajte tveganje za alergijske reakcije, astmo in druge zdravstvene težave.

VIQUA je razvila sisteme dezinfekcije vode z ozonom za manjše hišne bazene in jacuzzije. Ozon (O3) nastaja v sistemih, ko se molekule kisika izpostavijo visoki energiji oz. UV svetlobi. Dodaten atom kisika v molekuli ozona se sprosti in oksidira in uniči bakterije, viruse in ostale organske spojine v bazenski vodi.

Uporaba ozona se vedno bolj uveljavlja v pripravi bazenske vode. Gre za bolj zdravo in bolj učinkovito metodo od kloriranja in ker ne povzroča nastanka stranskih produktov je veliko bolj varna metoda.

Filtri za bazen

POVPRAŠEVANJE